Besar pacak dari tiang!

Tadi pukul 7.30 pagi sempat menonton rancangan Hujung Minggu Malaysia di TV1. Dok depan TV awal-awal pagi ni bukan apa just nak dengar tips-tips kewangan dari jutawan muda kita iaitu saudara Irfan Khairi. Tajuk perbincangan hari ini ialah Besar Pacak Dari Tiang, maksudnya kita berbelanja lebih dari pendapatan kita. Tentu anda pernah menghadapi masalah ni kan?

Dulu saya juga sering berbelanja lebih dari pendapatan saya, malah kekadang tu terpaksa berhutang dengan kawan-kawan kerana pada hujung2 bulan keputusan wang sebab pada awal-awal bulan dah terbelanja lebih wang gaji yang saya terima.Tapi sekarang alhamdulillah saya dah dapat kawal perbelanjaan saya. Menurut saudara Irfan Khairi antara sebab kita berbelanja lebih ialah kerana kita terperangkap dengan Parkinson's Law iaitu kita cendorong untuk berbelanja lebih apabila pendapatan kita meningkat jadi akhirnya tiada simpanan dapat dibuat ataupun dijimatkan. Jadi untuk berubah kita harus melawan arus Parkinson's Law ni.

Antara tips-tips untuk menentang Parkinson's Law ini ialah:
  1. Kita mesti ada matlamat kewangan. (Jika matlamat kita adalah untuk menyimpan akhirnya diri kita cendorong untuk menyimpan, begitu juga sebaliknya)

  2. Belanja ikut kemampuan.(Ukur baju badan sendiri!)

  3. Jangan suka ikut-ikut orang.(Belanja hanya ikut keperluan bukan kemahuan)

  4. Simpan 10% peratus dari pendapatan. (Kalau x mampu simpan sebanyak 10% ini mulakan dengan 1% dari pendapatan kita)

  5. Buat simpanan dengan perlahan-lahan tetapi konsisten.

  6. Elakkan berhutang menggunakan kad kredit.(Secara psikologinya kita akan berbelanja lebih dengan kad kredit kerana kita tidak nampak wang tunai ketika berbelanja)
Itulah antara tips-tips yang dikongsikan oleh saudara Irfan Khairi sebentar tadi dalam Rancangan Hujung Minggu Malaysia. Saudara Irfan Khairi menjadi tamu jemputan untuk rancangan tersebut yang bersiaran pada setiap Ahad 7.30 pagi, jadi jangan lupa saksikan saudara Irfan Khairi dengan pelbagai tips-tips kewangan setiap hari ahad 7.30 pagi!

Jangan lupa amalkan tips-tips yang telah dikongsikan bersama tadi ok!

p/s: Tukarkan kata-kata penguat seperti "saya perlu" kepada "saya mesti"!

Leave a Reply